de website voor (a.s.) ouders,
zwangeren en kleine kinderen
Eten voor je kind
Onderstaande tekst komt uit ‘Eten voor je kind’. Dat is
een wetenschappelijk verantwoord, maar zeer leesbaar
voedings- en kookboek voor (a.s.) zwangeren en vaders,
en voor vrouwen die net een baby of peuter hebben.
Wanneer je geinteresseerd bent in het boek (19,95 euro,
excl porto) voor je zelf of als cadeau, dan klik je op boek
of op home in de navigatiebalk.
Via ‘genotmiddelen’ in de navigatiebalk kom je weer op
deze pagina.
Fabel alcohol
‘Oud bruin is goed voor het zog’
Al een paar eeuwen en zelfs nog in de huidige tijd wordt als kraamwijsheid verkondigd dat ‘oud
bruin’ goed is voor het zog of de moedermelk. Wanneer de borstvoeding niet goed op gang komt,
zou het goed zijn om een biertje te drinken. Waarom het oud bruin moet zijn (of in Duitsland
moutbier) is niet duidelijk. Je zou denken dat het te maken met het feit dat vrouwen vaak geen
bierdrinkers zijn en dat een zoete variant er dan nog wel in gaat, maar het
gebruik stamt al uit een tijd dat bier drinken heel algemeen was. Het werd
zelfs gezonder geacht dan water drinken. De bierbrouwerijen in de grote
steden haalden ofwel elders water uit een bron of uit de rivier aan de
kant waar die de stad in stroomde en nog schoon water bevatte. Alle
brouwerijen waren daar gelegen. Het water dat door de stedelingen
verderop uit de rivier werd gehaald, was al vervuild door de riolering.
Van water werd je ziek, werd er gezegd.
Dat alcohol ook slecht kon zijn voor de baby (zie elders) werd nog niet
overwogen. Nog in de vorige eeuw probeerde de industrie ons wijs te
maken dat er goede en slechte alcohol bestaat. Van de goede, licht alcoholische
dranken
uit natuurlijke producten werd je geen alcoholist met leverschade
enzovoorts, van de slechte alcohol uit gedestilleerde producten mogelijk
wel.
Alcohol als medicijn in de verloskunde
Alcohol is zonder veel succes toegepast om een miskraam op te wekken, bij
zwangerschapsvergiftiging om oedeem te bestrijden, om de baring te remmen en ook om de
borstvoeding te beëindigen. Bij de weeën en bij het ‘toeschieten van de melk’ speelt het
hormoon oxytocine een rol. Dit hormoon wordt door hersencellen gemaakt en afgegeven via de
hypofyse, een klier onder aan de hersenen. Bij de borstvoeding wordt het voornamelijk
afgescheiden wanneer de baby aan de tepel zuigt (de toeschietreflex). In de borstklier zorgt
oxytocine ervoor dat de spiercellen in de wand samentrekken en zo de melk naar buiten drukken.
Alcohol is in staat de afgifte van oxytocine te remmen, maar om bijvoorbeeld bij een dreigende
vroeggeboorte de weeën te remmen moet er zo veel alcohol worden toegediend dat de zwangere
in coma raakt. Wordt alcohol echter in kleine hoeveelheden aan proefdieren toegediend, dan kan
dat de afgifte van oxytocine zelfs bevorderen. In de praktijk werkt het anders.
Alcohol remt het aanbod van moedermelk
Het meeste onderzoek aan mensen is in de laatste vijfentwintig jaar verricht door de groep van
Mennella. Zij toonde aan dat het kind, wanneer de moeder tijdens de borstvoeding een glas
sinaasappelsap met alcohol dronk, de eerste vier uur wel 20 procent minder moedermelk
binnenkreeg, hoewel het wel meer pogingen deed om meer binnen te krijgen. Daarna werd het
tekort wel grotendeels goedgemaakt wanneer de moeder geen alcohol meer dronk. Mennella liet
in diverse onderzoeken zien dat de oorzaak hiervan waarschijnlijk ligt in onderdrukking van de
toeschietreflex, zoals uit veel ouder, maar minder fraai onderzoek eigenlijk ook al was gebleken.
Het effect op het hormoon prolactine dat nodig is voor de productie van melk, was tweeledig en
daardoor moeilijk te interpreteren: eerst een stimulatie en daarna een onderdrukking. Of
daardoor de productie van melk wordt aangetast of bevorderd, kon niet worden vastgesteld. Maar
hoe dan ook zal een glas oud bruin de baby niet meer, maar eerder minder melk opleveren.
Verder zagen Mennella en collega’s dat de baby’s de eerste uren onrustiger sliepen na het drinken
van moedermelk, waarin de alcohol deels ook wordt meegegeven. Hun – en ons – advies is dan ook
geen alcohol te gebruiken tijdens de borstvoeding. Doe je het toch, geef dan geen borstvoeding in
de eerste vier uur na een alcoholische consumptie. Dat geldt zelfs voor ‘kraamtranenlikeur’.
Het ontstaan van de fabel
Is de fabel dan nergens op gebaseerd of gaat het om een verkeerde interpretatie van de feiten?
Het laatste lijkt het geval. Nadat de moeder een alcoholhoudende consumptie heeft gebruikt, is
de baby niet in staat alle melk uit de borst te drinken. Dat hij minder drinkt dan wanneer de
moeder geen alcohol had gebruikt, wordt niet door de moeder opgemerkt; ze merkt juist dat de
baby goed zijn best doet. Het lijkt wel of hij meer drinkt en nadat hij klaar is, kan de moeder
zelfs nog melk uit de borst drukken. Alles wijst dus op meer melkaanbod, maar dat is echt maar
schijn.